Извършването на редовна профилактика на климатичната система е от решаващо значение за нейната работа и дълготрайност. Въпреки че потребителите често пъти пренебрегват това, е важно да осъзнаем, че редовната годишна профилактика не само подобрява функционирането на климатика, но и гарантира валидността на неговата гаранция.

Игнорирането на профилактиката или неправилното й изпълнение може да доведе до няколко проблема:

  1. Замърсяване и натрупване на прах в компонентите на климатичната система, което води до затруднена работа. Времето, изминало от последната профилактика, допринася за натрупването на прах, което може да навреди на нормалната функция на системата.
  2. Натрупване на прах и косми по филтрите на климатика, което, в комбинация с влагата, може да доведе до поява на неприятни миризми в помещението. Редовната профилактика включва почистване на филтрите и топлообменниците, което осигурява чист и свеж въздух в помещението и подобрява качеството на въздуха, което е особено важно за хора с алергии или проблеми с дихателната система.
  3. Амортизация и повреда на компонентите на климатика, което може да доведе до поява на неприятен шум при работа на системата. Редовната профилактика може да предотврати това, като извърши необходимата диагностика и поддръжка на системата.
  4. Риск от износване и повреда на части от климатика поради липса на профилактика и диагностика. Това може да доведе до намален експлоатационен живот на системата и по-големи разходи за ремонт и подмяна на компоненти.
  5. Ако климатичната система функционира с недостатъчна ефективност, това може да бъде открито по време на профилактиката. Специалистът може да измери входящите и изходящите температури, както и да извърши всички необходими проверки и действия, за да възстанови оптималната работа на системата.
  6. Увеличен разход на електроенергия. Нередовната профилактика и замърсяването на системата могат да затрудняят нормалната работа на климатичната система и да увеличат консумацията на електроенергия. Когато климатикът не функционира ефективно, за да достигне желаната температура, това налага допълнително натоварване на системата и увеличава разхода на електроенергия. Редовната профилактика гарантира оптималната работа на климатика, което води до по-ефективно използване на енергията и по-ниски сметки за електричество.

Това са само някои от проблемите, които могат да възникнат при липсата на редовна профилактика на климатика. Затова е препоръчително да се извършва профилактика поне веднъж годишно от квалифициран специалист. Това ще гарантира дългия живот на системата и ще я превърне в дългосрочна инвестиция.

За да се осигури оптимална производителност и надеждност на климатичната система, е препоръчително да се избере подходящ момент за профилактиката, преди активните сезони на използване на климатика. Пролетта и есента са два подходящи периода за извършване на профилактика. За да бъде запазена гаранцията на климатика, е важно поне веднъж годишно да се извършва профилактика през периода на гаранцията.

Обади се още сега на 0890 94 3333 и запази час за профилактика на своя климатик!