Много е важно мощността на климатика да бъде правилно съобразена с размера и особеностите на помещението, за да осигури ефективна климатизация през цялата година. В предишната статия ви запознахме с факторите, които влияят при определянето на мощността на климатичната система, дадохме ви допълнителни съвети на какво да обърнете внимание и формула, по която да изчислите необходимата отдавана мощност на климатика.

Днес ще обърнем внимание на климатиците с мощност 12 000 BTU, по-известни още като климатик 12-ка или климатик 35-ца. Те са най-широко разпространени и са подходящи за помещения от 20 до 30 кв.м. при стандартни условия. Уточнението при стандартни условия е много важно! Защото, ако помещението има добра изолация, слънцето го огрява и заложите на висок клас климатик, то бихте могли да отоплите дори помещение с размери до 35 кв.м. Или пък, ако помещението е около 25 кв.м. и добре изолирано, но климатикът ще се използва само през летния сезон, или в преходните периоди, то тогава бихте могли да изберете и на климатик 9-ка. Затова кв.м. на помещението са само ориентир при определяне необходимата мощност на климатика. В комбинация с всички останали фактори и климатични влияния може най-точно да се определи нужната мощност. Ето защо е препоръчително да се посъветвате с професионалисти преди покупката на климатична техника.

В днешната статия отново ще направим кратко представяне на климатици във всяка една от ценовите групи, но този път с мощност 12 000 BTU. Ето и нашите предложения за Вас:

  1. Инверторен климатик Midea AG-12NXD0-I/X1-12N8D0-O Xtreme Save Lite, 12000 BTU, Клас A++


Моделът се отличава с голям работен диапазон - отоплява при -15°С и охлажда до +50°С, което го прави подходящ и за отопление и за охлаждане. С технология IEco при режим охлаждане разходът на електроенергия намалява драстично с близо 60%, в сравнене с конвенционалните климатици при постоянна работа в рамките на 8 часа. При активиране на тихия режим, силата на въздушния поток, както и скоростта на вентилатора значително намаляват и може да се насладите на тишина и спокойствие. В дистанционното управление е вграден температурен сензор, който автоматично регулира работата на климатика в зависимост от измерена в областта на дистанционното температура и зададената такава. Моделът е и с вградено Wi-Fi управление, което ви позволява да следите и настройвате уреда от разстояние.

  1. Инверторен климатик Mitsubishi Electric MSZ-AP35VGK/MUZ-AP35VG WiFi, 12000 BTU, Клас A+++


Този климатик е подходящ за всяко помещение до около 25 кв.м. С най-високата степен на енергоспестяване е - в режим охлаждане А+++, в режим отопление А++. Новият въздушен отвод и двойното контролиране на посоката на въздушния поток гарантират, че изходящият въздух не създава усещане за течение в режим на охлаждане, и че е равномерно разпределен в помещението в режим на отопление. Моделът има и нощен режим, при който яркостта на светодиода намалява, всички звуци се деактивират и шумът на външното тяло се намаля с 3dB. Инверторен климатик Mitsubishi Electric MSZ-AP35VGK/MUZ-AP35VG WiFi, 12000 BTU, Клас A+++ генерира шум 19 dB, което го нарежда в класацията за най-безшумните климатични системи. В комплекта е включен Wi-Fi адаптер. Моделът се отличава с ултра компактен дизайн и неостаряваща, елегантна визия.

  1. Хиперинверторен климатик Mitsubishi Heavy SRK35ZSX-W/SRC35ZSX-W DIAMOND, 12000 BTU, A+++


Хиперинверторен климатик Mitsubishi Heavy SRK35ZSX-W/SRC35ZSX-W DIAMOND, 12000 BTU, A+++ е перфектото решение за помещения до 35 кв.м. Той има алерген-деактивираща система и алерген-деактивиращ филтър, осигуряващи чиста и здравословен въздух. Климатикът е енергиен клас А+++ и в двата работни режима, което го превръща в икономичен и едновременно с това високоефективен. Освен Jet-системата за равномерно разпределение на въздуха в помещението, този модел има и оптимизирана конфигурация на стабилизатора. Тя способства за плавен въздушен поток и свежда шумът до минимум, защото намалява взаимодействието между въздушните потоци и вентилатора. Моделът има и 3D auto режим, при който 3 мотора контролират въздушната струя независимо един от друг, с цел да постигнат равномерен и безшумен поток дори в най-отдалечените точки на помещението. Сензорът за човешка активност, следи за активност в помещението и ако няма никой, след 15 минути намаля автоматично мощността на системата, а когато някой се появи обратно преминава към нормална работа. Моделът има още множество функции и предимства, които го нареждат сред първенците в климатичната техника.