Какво трябва да знаем за климатиците?

Всеки от нас обича комфорта и се стреми към него както у дома, така и в офиса. Този комфорт несъмнено се постига с избора на оптимална и подходяща температура на въздуха. За тази цел пазарът предлага различни комплексни решения. Едно от тях е използването на климатик.

Климатикът /агрегата/ не е просто лукс, а необходимост както през зимата, така и през лятото. Съществуват толкова много видове климатични системи, че понякога е трудно да се ориентираме коя точно е най-подходящата за нас. В тази статия ще разберете най-важното, свързано с климатичните системи и тяхното предназначение.

Видове климатици

Конвенционален климатик – представлява обикновен климатик, който работи на пълна мощност до достигане на желаната температура и след това изключва. Той е неикономичен и определено с него сметктите ви за ток ще са високи. Не е подходящ за отопление.

Инверторен климатик – един от най-предпочитаните на пазара, въпреки по-високата му цена. При него мощността се регулира автоматично и се определя спрямо необходимата за достигане желана температура. Когато зададената температура е достигната, компресорът на външното тяло започва да работи с по-ниски обороти. Не само че е по-икономичен от конвенционалния климатик, но и притежава по-ниски нива на шум и достава по-голям комфорт.

Хиперинверторен климатик – вид инвертор от най-висок енергиен клас. Неговият коефициент на образуване (COP) е по-висок от 3,6, а всички знаем че колкото по висок е COP, толкова по-икономична е климатичната система. Заради своите характеристики се отнася към професионалния, най-висок клас климатици.

Колонен климатик – тип инвертори, подходящи за климатизация на по-големи помещения като спортни зали, ресторанти, офиси и други такива с площ до и над 100 кв.м. Характеризират се с висока мощност, компактност и равномерно разпределение на въздуха във всички посоки. Използват се за отопление и охлаждане.

Подов климатик – подходящ за монтаж до пода, под прозорец или до легло. Характеризират се с ниски нива на шум, функционалност и пестене на място. Осигуряват отлично затопляне и изстудяване на помещението. В режим отопление издухва струята топъл въздух ниско по пода, а в режим охлаждане действа обратно.

Мобилен климатик – представлява само вътрешен агрегат без външно тяло. При тях въздухообменът се извършва с въздухоотвод, изведен извън помещението. Основните им недостатъци са по-високите нива на шум и недостатъчната ефективност. Използват се предимно за охлаждане.

Таванен климатик – използват се в случаите, когато няма възможност за монтиране на климатично тяло на стената. Характеризират се с добро разпределине на въздуха и отлична функционалност.

Канален климатик – въпреки малките си размери, този тип агрегат е много ефективен. Предназначен е за скрит монтаж, като по този начин не развалят интериора в помещението. Съществуват както конвенционални, така и инверторни канални климатици. Подходящи са за помещения с по-голяма площ, заради високите им мощности.

Касетъчен климатик – предназначен за монтаж на окачени тавани или прикрепени директно към обикновени тавани. Този вид се характеризира с много добро разпределение на въздуха при отопление и охлаждане, отлично решение за офиси и зали.

Важни технически характеристики на климатиците

  1. Мощност (BTU) – повечето климатици притежават капацитет, измерен в Британски Топлинни Единици (BTU). Eдиница BTU е количеството топлина, необходимо да се повиши температурата на един панунд (0,56 градуса вода по целзии ). Или по-просто казано 1000 BTU/h е около 0,293 kW/h.

Понякога търговците използват отдавната мощност в режим охлаждане при наименованието на моделите си. Например:

  • 9000 BTU = 2.5 kW (климатик 25-ца)
  • 12000 BTU = 3.5 kW (климатик 35-ца)
  • 24000 BTU = 7kW (климатик 70ка)

Мощността е една от най-важните технически характеристики при избора на нов климатик. Правилният му размер е свързан най-вече с големината на помещението. Ако е твърде малък трудно ще стопля и охлажда и ще изразходва повече енергия. Ако е твърде голям – няма да донесе нужния комфорт на хората в помещението.

  1. COP и EER показатели – коефициента на преобразуване за отопление е COP, а този за охлаждане – EER. Те показват съотношението между отдаваната при отопление или съответно отнеманата при охлаждане топлнна мощност на климатика. Коефициентът на отопление при съвремнните климатици е препоръчително да бъде поне 3. Колкото по-висок COP имат, толкова по-малка консумания на енергия изискват.
  2. SCOP и SEER – представляват сезонни коефициенти за преобразуване – SCOP (при отопление), SEER (при охлаждане). Основното им предназначение е отчитане на трите климатични зони в Европа – топла, умерена и студена. За разлика от COP и EER, при които показателите се измерват в една точка, тук измерването е в целия диапазон от +16 градуса до -10 градуса (умерената зона в режим отопление).
  3. Енергиен клас - задължителен показател, който се посочва в етикета на уреди като климатици, хладилници, печки и други. Той е пряка функция на SCOP/SEER, и в зависимост от тяхната стойност се определя енергийния клас, като той може да бъде с клас G – най-нисък или A+++ - най-висок.

Климатици, които заслужават Вашето внимание

  1. Климатици Gree Fairy

Гамата климатици Fairy са сред най-добрите системи от начален клас за охлаждане и отопление. Продават се на достъпни цени, като едновременно с това са енергийно ефективни. Притежават редица иновативни технологии – таймер, турбо режим, сензор I-Feel, нощен режим и др.

  1. Климатици Hitachi Server

Климатиците от серия Server на Hitachi притежават висока сезонна ефективност и в двата режима на работа: A++ при отопление и охлаждане. Разполагат с иновативната технология за вертикално и хоризонтално реене, с която потребителят има свобода да избира посоката на въздушната струя. А вградения във вътрешното тяло iSee сензор за движение допринася за още по-голям комфорт и икономия.

  1. Климатици Toshiba EDGE

Новата серия на Toshiba осигурява абсолютна тишина, генерирайки звук от едва 19 dB. Освен това притежава технология Magic Oil, която контролира и намалява влагата, като потиска образуването на микроорганизми. Филтъра Ultra Pure улавя до 94% частици с големина 2.5 um, с което прави по-чист и здравословен въздуха у дома.

Тези и много други климатици може да откриете в онлайн магазин Klimatici.bg.