Климатикът безспорно е едно изобретение, което неимоверно улеснява живота ни. Той издига топлинния комфорт на потребителите на неподозирани нива, а по-съвременните модели предлагат редица иновативни функционалности.

Причините това да е предпочитан отоплителен уред от повечето хора не са никак малко. С негова помощ сметките ви за ток ще бъдат много по-ниски, докато се наслаждавате на много по-добро отопление през студените месеци, и много по-добро охлаждане през летните.

Едно от най-големите му предимства е, че предлага най-различни режими на работа, които ви гарантират изключително удобство. Проблемът, с който много хора се сблъскват обаче е, че им е трудно да се ориентират относно различните настройки на климатика.

След като веднъж разберете как точно да го нагласяте така, че да работи както вие искате, не бихте изпитвали никакви трудности.

Как да боравите правилно с различните режими и настройки на климатика

В зависимост от сезона можете да използвате настройки на климатик за топло или за студено, като е важно при охлаждане да го настроите така, че въздушната струя да не отива директно към вас.

В тази статия ще обясним всичко, което е нужно да знаете, за да разбирате различните символи на дистанционно за климатик. Разбира се, преди да пристъпите към употреба е важно да се запознаете с приложеното упътване за дистанционно на климатик.

Режими при отопление

Ако не сте настроили правилно отоплителното тяло през студените месеци, вероятно ще се натъкнете на проблема, че климатикът не духа топло. В този случай няма нужда да се притеснявате от повреда и евентуална необходимост от ремонт – единствено трябва да настроите подходящия режим.

  1. Колко градуса трябва да духа климатика на топло

В случай, че си задавате въпроса колко градуса трябва да духа климатика на топло, когато сте в помещението е препоръчително да зададете температура между 23 и 25 градуса.

  1. Защо да не изключвате уреда през зимата

Важна практика, която много хора пренебрегват, е да не изключвате климатика през зимата.

Когато не сте в помещението – оставете го да работи на по-ниска температура. По този начин ще избегнете ненужно голямата консумация на ток, необходима, за да се затопли отново едно изстудено помещение.

  1. Как да затоплите по-бързо стаята след като се приберете

След като климатикът е работил на по-ниска температура ще бъде необходимо леко да затоплите, за да достигнете до желаната топлина. За да стане това по-бързо можете да включите вентилатора на по-висока степен за известно време.

  1. Накъде да насочите струята

Когато използвате уреда за затопляне е най-добре да насочите струята надолу, за да бъде затоплен студения въздух, който естествено пада надолу. По този начин ще създадете естествена конвекция и топлината ще се разпредели максимално равномерно и естествено.

Ако все пак след настройка климатика духа студено но не и топло, можете да се обърнете към екипа на Eclima.bg за диагностика и професионален съвет.

Настройки при охлаждане

Една от най-обичаните функции на климатика е хладината, която осигурява през горещите летни дни. Все пак обаче има няколко важни неща, с които да се съобразите при настройка, за да избегнете евентуални проблеми.

  1. Как да избегнете настинка

Важно е да настроите уреда така, че въздушната струя да не отива директно към вас, както в режим на охлаждане, така и в режим на отопление. В противен случай рискувате настинки, схващания на гърба и други проблеми.

  1. Как да насочите въздушната струя

За да настроите въздушния поток, използвайте дистанционното, за да насочите клапата на уреда нагоре. По този начин той ще охлажда топлия въздух, който се издига нагоре. След като е охладен, той по естествен начин ще се разстели из стаята.

  1. Каква е препоръчителната температура при охлаждане

Често допускана грешка е настройването на уреда да работи на ниска температура, което може да влоши здравето ви. Дори при режим на охлаждане е важно зададената температура да е между 22 и 25 градуса, тъй като в този режим самият принцип на работа е различен и той ще охлади помещението по здравословен за вас начин.

Не е препоръчително да създавате прекалено голяма разлика между температурата навън и тази вътре.

  1. Кой е най-добрият режим за изстудяване

През лятото е добре да изберете тих режим на работа, тъй като при него въздушната струя е слаба. Това ще повиши комфорта и допълнително намалява риска от здравословни проблеми в следствие на охлаждането.

Как да настроите климатика за икономична работа

Ако се чудите как работи най икономично климатика, тук ще ви дадем отговорите. На първо място е добре да се възползвате от уред, който предлага автоматичен режим на климатик.

Автоматичният режим позволява на климатикът да променя оборотите си в зависимост от температурата и да ги намалява, когато е достигната зададената от вас желана температура. По този начин ще се радвате на топлинен комфорт с минимално потребление на ток.

Съвременните модели предлагат и тих режим на климатик, както и режим за сън, който създава максимално благоприятна среда за здравословен и ободряващ сън.

Можете да се възползвате и от икономичен режим, при който температурата е само с няколко градуса по-ниска, но това значително намалява консумацията на електроенергия.   

Информация относно рестартиране на климатик

Ако по някаква причина захранването бъде прекъснато, уредът ще запази данните за въведения от вас желан режим на работа известно време в зависимост от модела. По този начин той ще може да продължи да работи по този начин след като отново има електричество.

В случай, че все пак искате да рестартирате първоначалните настройки на климатика, можете да изчакате да премине необходимото време или да използвате копче на дистанционното, в случай, че моделът предлага такава възможност.