Високите температури чукат на вратата ни. Съвсем скоро ще се наложи да включим климатичната система в режим на охлаждане. Ако сте от тези, които вече са включили своя климатик, ето няколко лесни начина, с помощта на които можете да спестите пари, като го използвате разумно. В следната статия ще разгледаме девет начина за по-ефективно и икономично охлаждане на помещенията.

  1. Поддръжка на климатика: Редовната поддръжка на климатика е от съществено значение за неговата ефективност. Почистването на филтрите и проверката на системата за наличие на изтичания или други проблеми могат да подобрят работата на климатика и да намалят консумацията на електроенергия.
  2. Задаване на оптимална температура: Задаването на оптимална температура на климатика може да намали натоварването и разходите за електроенергия. Препоръчително е да зададете температура около 24-26 градуса по Целзий за комфортно охлаждане.
  3. Използване на таймер или програмируем термостат: Използването на таймер или програмируем термостат може да ви помогне да контролирате времето на работа на климатика. Настройте го да работи само по време, когато сте вкъщи, или го програмирайте да се изключва автоматично след определен период от време.
  4. Изберете правилната скорост на вентилатора: Скоростта на вентилатора е много важна, затова задайте висока, само ако искате бързо охлаждане. През деня може да оставите климатика на най-ниската скорост.
  5. Изолация на помещението: Добрата изолация на помещението може да намали проникването на топлина от външната среда и да запази по-дълго охладения въздух. Затворете прозорците и вратите добре, особено по време на най-горещите часове на деня.
  6. Използване на щори или завеси: Поставете сенници, щори или завеси на прозорците, за да блокирате слънчевата светлина. Това ще помогне да се намали нагряването на помещението и ще изисква по-малко охлаждане от климатика.
  7. Избягване на излишно охлаждане: Избягвайте настройката на ниски температури, когато излизате от помещението. Запазете температурата на климатика на по-високо ниво, за да избегнете излишно консумиране на енергия.
  8. Използване на климатик с висок клас на енергийна ефективност: При покупката на нов климатик изберете модел с висока енергийна ефективност. Те използват по-малко енергия за охлаждане на помещението и могат да намалят разходите ви за електричество.
  9. Използвайте нощен режим или режим ECO: Много модерни климатици предлагат нощен режим или икономичен режим. Те намаляват скоростта на вентилатора и повишават температурата на охлаждане, особено през нощта, когато външните температури са по-ниски. Това може да ви позволи да спестите електричество, без да намалите значително комфорта си.

Спазването на тези девет начина за спестяване на електричество при охлаждане с климатик може да ви помогне да намалите енергийните си разходи и да направите по-екологичен избор. Започнете да прилагате тези прости принципи и ще усетите разликата във вашата сметка за електроенергия и върху околната среда.

В сайта на www.klimatici.bg ще намерите огромно разнообразие от високоефективни и икономични модели климатични системи.